Virtualisatie & Cloud Computing » Wat is Cloud Computing?

Cloud computing

Wat is cloud computing ?

Bij cloud computing worden computercapaciteit en computertoepassingen over het internet gebruikt. Het maakt niet uit waar de servers die de diensten leveren zich fysisch bevinden. Het beheer van de diensten wordt door EuroSys verzorgd en u hebt online toegang. Om de infrastructuur zo optimaal mogelijk te benutten passen we virtualisatie toe.

De EuroSys cloud infrastructuur is zo opgebouwd dat klanten zelf hun virtuele servers kunnen samenstellen en in gebruik nemen. U krijgt een deeltje van de beschikbare servercapaciteit, opslagcapaciteit en het netwerk toegewezen. Aan de hand van de intelligente Microsoft System Center Suite zal de cloud infrastructuur zelf de virtuele machine van klanten gaan plaatsen op een fysieke server in functie van de beschikbare capaciteit.

De volledige cloud infrastructuur wordt gestuurd door deze System Center software, die alle monitoring- en beheerstaken opneemt. Voortaan kunnen virtuele servers zonder onderbreking verplaatst naar andere hardware machines. Hierdoor kunnen we gemakkelijk onderhoudacties uitvoeren of een defect van een fysieke server opvangen zonder onderbreking.


The Cloud

De naam cloud computing verwijst naar het internet. In schematische voorstellingen wordt het internet gesymboliseerd door een wolk, “the cloud”.

Cloud computing is dus letterlijk het gebruiken van rekenkracht in de internet-wolk.


Voordelen van cloud computing

Het belangrijkste voordeel van cloud computing is de flexibiliteit en continuïteit. De capaciteit van “The Cloud” is quasi ongelimiteerd. Hierdoor kan een cloud server à la minute extra resources krijgen of kunnen er automatisch en snel nieuwe cloud servers opgezet worden die de beschikbare capaciteit gaan gebruiken. The Cloud zorgt zelf voor een beheer van die beschikbare capaciteit en het gebruik van de resources.

Ook voor continuïteit is “the cloud” een ideale oplossing. “the cloud” zal continu alle hardware monitoren. Is er een defect of is een hardwaremachine onbeschikbaar, dan worden de servers automatisch verplaatst naar andere hardware. Zo is er geen of heel minimale onbeschikbaarheid van de toepassingen op de servers.

Dit kan gerealiseerd worden doordat de directe link tussen software en hardware wordt verbroken door het plaatsen van een virtualisatielaag. Die virtualisatielaag zorgt ervoor dat de software onafhankelijk wordt van de onderliggende serverhardware.

Zie ook : Wat is virtualisatie?


Private clouds versus Public clouds

Het verschil tussen een private cloud en een publieke cloud is eenvoudig. Bij een publieke cloud wordt de cloud infrastructuur gebruikt door verschillende bedrijven, bij een private cloud wordt de cloud infrastructuur opgezet voor één bedrijf.

Publieke clouds worden aangeboden in een model waarbij er betaald wordt voor welke resources en diensten gebruikt worden. Gebruikers kunnen gemakkelijk up- en downgraden of nieuwe servers opzetten. Ze hoeven ook niet te investeren in hardware. De aanbieder van de publieke cloud zorgt ervoor dat er voldoende capaciteit beschikbaar is binnen de cloud.

Deze oplossing is heel geschikt voor:

  • groeiende en dynamische bedrijven die snel en flexibel willen inspelen op veranderende noden
  • kortlopende projecten
  • bedrijven met seizoensarbeid of fluctuerende noden (bijv. rapportage aan het einde van de maand, marketing campagnes, ...)
  • situaties waarin u heel snel servers of extra rekenkracht nodig hebt

Bij een private cloud wordt de cloud niet gedeeld buiten de onderneming. Er wordt een pool van hardware opgezet enkel gereserveerd voor die ene onderneming. Wanneer er extra capaciteit nodig is wordt er extra hardware (een node) toegevoegd in de pool.

Een private cloud is nuttig voor grotere bedrijven of bedrijven met veel servers of wanneer er specifieke veiligheidsregels zijn die publieke clouds niet kunnen aanbieden.cloud computing, private cloud, public cloud