Hyper-V Virtualisatie » Voordelen van Hyper-V?

virtualisatie vmware, xen, hyper-v

Verschillende virtuele machines kunnen op een gemeenschappelijk hardware platform draaien, door middel van software: de hypervisor. De hypervisor zit als het ware tussen de fysieke hardware en host besturingssysteem en zorgt ervoor dat de fysieke hardware gevirtualiseerd kan worden en zo meerdere besturingssystemen kan laten draaien. Door deze techniek is het mogelijk de fysieke hardware heel efficiënt te gaan gebruiken.

EuroSys maakt gebruik van Hyper-V als hypervisor voor Flex Servers en biedt heel wat voordelen:

 • Het maakt gebruik van een architectuur met een busstructuur waarmee de communicatie one-to-one tussen de guest machines en de parent machines zeer performant en zeer veilig gebeurt;
 • Het is veiliger omdat iedere guest virtuele machine zijn eigen instantie van het besturingssysteem draait;
 • Het is veiliger omdat de virtualisatie ingebakken zit in Windows Server 2008 dat hiervoor speciaal is ontworpen;
 • Het biedt volledige autonomie omdat voor iedere virtuele machine een eigen veiligheidsbeleid en een eigen patch management kan gebeuren, specifiek afgestemd op de toepassing die op die server draait;
 • de resources (CPU, geheugen en disk) heel gemakkelijk uitgebreid worden.
 • Het is flexibeler omdat het besturingssysteem voor iedere virtuele machine anders kan zijn (zowel Windows als Linux zijn mogelijk op dezelfde serverhardware, zelfs 64 bit systemen).

Snapshots

Een snapshot is een momentopname van een virtuele server. Mocht u van plan zijn om nieuwe software, patches of upgrades te installeren, dan doet u er verstandig aan om eerst een snapshot van de virtuele machine te maken. Indien nodig, kunt u op een later tijdstip teruggaan naar die momentopname.

Dankzij snapshots kunt u dus naar hartenlust nieuwigheden uittesten zonder bang te hoeven zijn dat u vastzit met een systeem dat niet meer naar behoren functioneert.

Infrastructuur optimalisatie

Vandaag draaien veel servers ver onder hun capaciteit en gebruiken vaak maar 5% - 15% van de totale hardware mogelijkheden. Dit lage gebruik is een probleem dat gecreëerd wordt door een gebrek aan flexibiliteit in het toekennen van rekenkracht en de moeilijkheid om in te schatten hoeveel capaciteit nodig is voor de workloads.Traditioneel kennen bedrijven server resources toe gebaseerd op de rekenkracht, opslag en geheugen nodig om pieken en onverwachte loads aan te kunnen, en niet op basis van het optimaal gebruik onder normale omstandigheden. Het resultaat is dat de meeste extra rekenkracht vaak onbenut blijft.

Dankzij virtualisatie kunnen resources toegekend worden op basis van gebruik en kan de totale rekenkracht uitgebalanceerd worden over alle virtuele machines

Ten opzichte van Virtuozzo

De meeste concurrenten gebruiken Virtuozzo als virtualisatiesysteem. Virtuozzo is technisch heel knap omdat het ervoor zorgt dat je met één instantie van een Operating Systeem de server indeelt in verschillende virtuele machines. Dit heeft 2 voordelen: er wordt minder geheugen en processorkracht gebruikt omdat er slechts 1 OS geladen wordt voor alle virtuele machines samen, en er kunnen tot 200 virtuele machines draaien op 1 hardware server. Virtuozzo heeft echter enkel belangrijke nadelen:

 • Door het grote aantal virtuele machines is de performantie per machine veel lager;
 • Het is minder veilig omdat er 1 OS gebruikt wordt voor alle virtuele machines.
 • Het is minder veilig omdat de virtualisatie gebeurt bovenop het OS van de server dat hiervoor niet is ontworpen.
 • Het biedt niet alle autonomie die van een dedicated server verwacht wordt omdat heel wat functionaliteit van het OS afgeschermd wordt.
 • Alle virtuele machines werken op exact dezelfde versie van het OS (incl. patches) wat voor sommige toepassingen niet wenselijk is. Disk I/O is een bottleneck voor virtuozzo.

Conclusie: Virtuozzo is een goed servervirtualisatie systeem voor server consolidatie binnen een bedrijf tegen een zeer lage kost, maar niet binnen een hosting omgeving met verschillende klanten op één OS draaien.

Conclusie: Hyper-V is een veilig en performant servervirtualisatiesysteem dat binnen een hostingomgeving de beste oplossing biedt. EuroSys Flex Servers zijn anders dan de virtuele servers van de meeste hostingbedrijven. Wij bieden volwaardige dedicated servers, die nog extra functionaliteiten en zekerheden bieden voor een hoge beschikbaarheid.