Virtualisatie » Het nut van virtualisatie?

virtualisatie vmware, xen, hyper-v

Infrastructuur optimalisatie

Virtualisatie is een antwoord op de wilgroei van servers in datacenters. Veel van die servers gebruiken nauwelijks 15% van de beschikbare capaciteit en rekenkracht. Bij servervirtualisatie wordt één hardware server opgedeeld in verschillende virtuele machines die zich elk gedragen als een volwaardige, onafhankelijke server. Hierdoor wordt de hardware efficiënter gebruikt, kan aan servers gemakkelijk meer resources worden toegekend en werken toepassingen onafhankelijk van de hardware waarop ze draaien. Zo kan oudere hardware (die minder efficiënt werkt of die een hoger risico heeft op defecten) buiten werking gesteld worden. Virtualisatie bewijst ook zijn nut bij disaster recovery scenario‚Äôs en bij server consolidatie.

Hogere beschikbaarheid

Virtualisatie technologie zorgt ervoor dat de virtuele server losgekoppeld wordt van de hardware. Bij een defect van de hardware of bij een onderhoud kunnen de virtuele servers verplaatst worden naar andere server hardware. Hiermee wordt downtime van kritische toepassingen vermeden.

Kostenbesparend

Door het aantal servers te verminderen, besparen wij niet alleen op hardware kosten. Energieverbruik van servers en koeling problemen - wat vaak pijnpunten zijn voor datacenters, zowel groot als klein - worden verlaagd door een lager aantal servers. Consolidatie laat ook toe kleinere datacenters te bouwen op minder oppervlakte, wat resulteert in lagere beheerskosten. En daarvan profiteert u als klant natuurlijk mee!

Beter voor het milieu

Virtualisatie zorgt ervoor dat server hardware optimaal gebruikt wordt. Er wordt dus minder hardware gebruikt en daardoor is ook het energieverbruik voor de servers en de koeling een stuk lager. Bovendien gebruiken we in onze datacenters enkel 100% groene stroom.

Wanneer kiezen voor virtualisatie?

Hoewel virtualisatie als technologie veelbelovend is, is het vandaag nog niet geschikt voor alle toepassingen. Virtualisatie kan gebruikt worden bij toepassingen zoals websites, webtoepassingen, active directory servers, Terminal services servers, ...
Virtualisatie is minder geschikt voor CPU en Disk I/O intensieve toepassingen. Hierdoor zijn zwaar belaste database servers of Exchange servers met honderden mailboxen beter geplaatst op een fysieke server.


 virtualisatie, virtuele machine, virtuele server